En kraftfull stimulans för mitokondrierna, rödljusterapi är en naturlig, icke-invasiv, icke-farmaceutisk behandling för en mängd olika hudtillstånd.
Denna guide till rödljusterapi ger dig en heltäckande inblick i vad rödljusterapi är, hur det fungerar, vad det används till, säkerhetsöverväganden och hur du själv kan behandla många tillstånd i en mysig miljö av ditt eget hem.
Vad är rödljusterapi?
Den mänskliga kroppen är mycket svarande till ljus. Rödljusterapi avser lågnivå synligt ljus och nära infraröda (NIR) ljusfotoner i det röda spektrumet. Dessa absorberas genom huden för att stimulera positiva biologiska processer i kroppen.
Hundratals studier visar att röda våglängder från 620-650 nanometer (nm) och NIR-våglängder från 810-850 nm faller inom ett "terapeutiskt fönster", med betydande fördelar och inga kända bieffekter.
Hur fungerar rödljusterapi?
Synliga röda våglängder behandlar varje lager av hudvävnad, medan NIR-våglängder tränger betydligt djupare in i huden. Detta gör att många hälsoproblem såsom artritiska leder, övertränade muskler och inflammatoriska hudtillstånd lätt kan behandlas med rödljusterapi.
Ökad produktion av cellenergi -
Att stödja optimal cellprestanda är en nyckel till läkning. Biljoner celler i kroppen har specialiserade funktioner, men vissa faktorer stör deras prestanda.
Små organeller kallade mitokondrier inuti varje cell producerar energi genom att omvandla glukos till adenosintrifosfat (ATP), som är det primära cellbränslet. När mitokondrierna inte kan producera tillräckligt med ATP, kan inte cellen reparera sig effektivt, försvara sig mot patogener eller utföra sina funktioner adekvat.
Detta kallas för mitokondriell dysfunktion och man tror att det ligger i kärnan av de flesta stora sjukdomar. Du kan se det i snabbt åldrande hud, autoimmuna sjukdomar och andra sjukdomar.
När röda och NIR ljusfotoner absorberas i huden kommer de i kontakt med ljuskänsliga molekyler kallade kromoforer. Detta exciterar mitokondrierna och stimulerar produktionen av ATP. När celler producerar mer energi, övergår de från självbevarande till funktion.
När alla celler i ett behandlingsområde är "uppdaterade" manifesteras deras förnyade vitalitet snabbt som bättre hälsa.
Hormesis -
Följande stora mekanismer för åtgärder arbetar tillsammans för att stödja läkning i en process som kallas hormesis.
Termen hormesis refererar till ett dos-responsförhållande där en låg dos av en stressande stimulans aktiverar ett anpassningsbart svar som ökar cellens eller organismens motståndskraft.
I sammanhanget av rödljusterapi kommer den ökande stimulansen från bestrålningens nivå. Vid rätt dos stimulerar detta effektivt läkning.
Träning är ett exempel på hormesis. I måttliga mängder är träning fördelaktig. Träning ökar tillfälligt fria radikaler i musklerna eftersom de bryts ner under ansträngning, vilket stimulerar ett läkningssvar som resulterar i starkare, större muskler. Att gå för hårt ut för snabbt kan dock orsaka bestående muskelskador. Rödljusterapi aktiverar många av de samma biologiska effekterna som måttlig träning.
Reducerad inflammation -
Kronisk inflammation är en av huvudorsakerna till mitokondriell dysfunktion. Akut kortvarig inflammation är ett tillfälligt immunsvar på skada eller infektion och är en naturlig del av läkningsprocessen.
Men om den inflammatoriska processen fortsätter även när ingen fara är närvarande, börjar inflammationen skada cellerna. Kronisk inflammation är inblandad i Alzheimers sjukdom, cancer, astma, acne, hjärtsjukdomar, reumatoid artrit och andra tillstånd.
Rödljusterapi har en kraftfull antiinflammatorisk effekt. Några av fördelarna med rödljusterapi kan bero på effekten av rött ljus på tarmbiomet (genom applicering på buken), där det minskar kronisk inflammation och stödjer hälsosamma tarmbakterier som är vitala för immunsvaret.
Förbättrad cirkulation -
God blod- och lymfcirkulation är avgörande för hälsa och läkning. Blodet förser skadade områden med syre, näringsämnen och immunceller. Lymfan avlägs.
Ökad produktion av kollagen och elastin -
Kollagen förknippas oftast med ung hud (detta protein utgör cirka 80% av huden), men det finns också i muskler, leder och bindväv. Kollagenproduktionen kan påverkas av åldrande, kronisk inflammation och andra faktorer.
Rödljusterapi stimulerar syntesen av kollagen för att hjälpa till med anti-åldrande, sårläkning och ledsmärta. Det kan till och med minska progressionen av artros genom att stimulera produktionen av typ 3-kollagen som finns i brosket.
Rödljusterapi stimulerar också produktionen av elastin och hyaluronsyra. Elastin är proteinet som låter huden studsa tillbaka efter att ha sträckts ut. Hyaluronsyra hjälper även huden att sträckas och stöder läkning av sår på huden.
I en studie med 113 deltagare upplevde behandlingsgruppen med rödljusterapi en betydligt förbättrad hudton tillsammans med slätare hud och ökad intradermal kollagentäthet.
Reducerar inflammatoriska cytokiner -
I en vetenskaplig artikel från 2013, sade ljusterapiforskaren Dr. Michael Hamblin att en enda behandling med rödljusterapi kan minska inflammatoriska cytokiner så snart som 24 timmar efter behandlingen.
Cytokiner är proteiner som är involverade i kommunikationen av smärt-signaler; således kan minskning av inflammatoriska cytokiner leda till en minskad upplevelse av smärta.
Stamcellaktivering -
Röd och NIR-ljusterapi aktiverar produktionen av stamceller i benmärgen. Dessa "mästerceller", eller icke-specialiserade celler finns närvarande i hela kroppen i ett vilande tillstånd. Som svar på en skada eller infektion, transporterar blodströmmen stamceller till det drabbade området. Där utvecklas de till vilken typ av cell som kroppen behöver.
En kort historik över rödljusterapi
Ljusterapi, eller "helioterapi", har använts i årtusenden av läkare som förstod de helande egenskaperna hos solljus.
- År 1666 upptäckte Sir Isaac Newton att solljus består av många olika våglängder. I slutet av 1800-talet isolerades individuella våglängder för första gången med hjälp av konstgjort ljus.
- Dr. Niels Ryberg Finsen använde först konstgjort UV-ljus terapeutiskt 1893. Han fick senare Nobelpriset för sina behandlingar av tuberkulos med UV-ljus och smittkoppsärr med rött ljus.
- Albert Einstein förklarade först teorin om stimulerad emission 1917, vilket blev grunden för uppfinningen av lasern.
- Lasern utvecklades 1962, och den ungerska läkaren Endre Mesters lågnivålaserterapi-enhet följde 1967 för att behandla hudcancer och påskynda sårläkning.
- De första praktiska ljusemitterande dioderna (LED) utvecklades 1962 av Nick Holonyak, Jr., vilket erbjöd ett effektivt alternativ till glödlampor. Liksom lasrar kan LED:er producera en enda våglängd av ljus.
- I början av 1990-talet experimenterade NASA-forskare med ljus som lämpade sig för att odla växter i rymden. Forskare som tog hand om växterna märkte att exponering för rött LED-ljus resulterade i snabbare läkning av handskador. Detta väckte intresse för att använda rött ljus för att förebygga muskelförlust och långsam läkning som astronauter upplever i tyngdlöshet. Forskning om rödljusterapi började på allvar.
- År 2012 forskade och utvecklade vi industrins 12-vågsspektrum för hortikulturell användning. Den första kraftfulla LED-panelen följde 2016. Den hade en röd våglängd och en NIR-våglängd.
- Framsteg inom LED-teknik under det senaste decenniet har fört rödljusterapi in i huvudfåran, där tidigare behandling var begränsad till hälso- och sjukvårdspersonal.
- Idag har forskare en djupare förståelse för verkningsmekanismerna bakom denna naturliga behandling och fler behandlingsapplikationer framkommer.
Biverkningar av rödljusterapi
Hittills har inga rapporter om allvarliga biverkningar av rödljusterapi rapporterats. Personer med mycket känslig hud kan uppleva tillfällig rodnad och stramhet, troligtvis på grund av ökad blodcirkulation till behandlingsområdet. Detta kan undvikas med kortare behandlingar.
Rödljusterapi är säker även för känsliga delar av kroppen, inklusive ögonen och testiklarna. Faktum är att rödljusterapi har använts för att förbättra ögonhälsa och för att öka testosteron. Även om rödljusterapi kan förbättra ögonhälsan, kan det intensiva ljuset från en kraftfull LED-enhet orsaka ögontrötthet. Behandlingar av ögonen bör begränsas till maximalt tre minuter och alltid under vägledning av en ögonläkare. När ögonen inte behandlas, bör ljusblockerande skyddsglasögon bäras.
De många studier som har utförts på rödljusterapi har använt behandlingstider som varierar från 3 till 20 minuter. Inom detta intervall är kroppens biologiska respons på rött ljus gynnsam. Även om inga omedelbara negativa effekter har rapporterats under behandlingar längre än 20 minuter, är mer inte bättre eftersom de biologiska processerna som stimuleras av ljusbehandling inte kan påskyndas.
Hembehandling vs. Professionell Rödljusterapibehandling -
I det förflutna var rödljusterapibehandling endast tillgänglig genom dermatologer, hälsokliniker, spa och fysioterapeuter som hade ljusterapianordningar som kunde leverera den ljusintensitet som behövdes för terapeutiska fördelar.
Idag kan du njuta av samma resultat med en kraftfull medicinsk rödljusterapianordning, utan löpande behandlingskostnader och resor.
Observera att små handhållna enheter inte kommer att ge bra resultat på grund av deras brist på kraft. För de mest terapeutiska fördelarna, välj en kraftfull ljusterapianordning som levererar maximal ljusenergiutgång.
Oavsett om du tar ljusbehandlingar på en klinik eller hemma, behöver du konsekvens och tålamod, samt en LED-enhet med hög ljusenergiutgång.
Daglig användning är optimal, men tidpunkten för resultaten beror på vad du behandlar. Vissa fördelar kommer att vara omedelbara medan andra kan ta månader att visa sig.
Fler studier framkommer som stöder rödljusterapi som ett komplement till konventionella medicinska behandlingar. Glöm inte att hålla dig uppdaterad på Cozies: blogg för att upptäcka de många sätten som rödljusterapi kan bidra till bättre hälsa.