Maxa muskelåterhämtningen med rödljusterapi -

Maxa muskelåterhämtningen med rödljusterapi -

Långvarig muskelsmärta kan hindra dig från att fullt ut njuta av ditt dagliga liv.

I de följande avsnitten diskuterar vi vad rödljusterapi är, hur det stödjer återhämtningen, och hur du kan inkludera detta naturliga botemedel i din träningsrutin.

Hur rödljusterapi understödjer muskelåterhämtning

Rödljusterapi kan användas på flera sätt både före och efter ett träningspass för att förebygga skador, förbättra idrottsprestanda och påskynda återhämtningen.


Vad är rödljusterapi?

Rödljusterapi utnyttjar specifika våglängder av synligt rött ljus och osynligt närainfrarött ljus som levereras av kraftfulla LED-enheter för att stimulera läkning på cellnivå. Den kan använda antingen rött ljus och närainfraröda våglängder för sig eller i kombination.

Rödljusterapi är mest känt som ett verktyg för anti-åldrande, men det är också oerhört mångsidigt som ett träningsverktyg för idrottare på alla nivåer. Detta inkluderar alla som gillar att träna på gym.

Kortvågigt rött ljus absorberas genom alla hudens lager. För muskelåterhämtning krävs längre våglängder av närainfrarött ljus.

Närainfrarött ljus absorberas djupt in i muskelvävnad tillsammans med nerver, leder, ben, blodkärl och andra vävnader djupare i kroppen.

Äldre studier använde ofta laser för att leverera ljuset, därav termen lågnivå-laserterapi (LLLT). Lågnivå-laserterapi administreras i en klinisk miljö.

Idag använder många studier ljusdiodterapi (LED).

Hur rödljusterapi fungerar för att främja muskelåterhämtning

Det finns flera sätt som rödljusterapi fungerar på för att stödja muskelåterhämtning och den övergripande muskelhälsan.

Ökad cellulär energiproduktion

När R+ och NIR+ ljus absorberas av kroppen kommer de i kontakt med ljuskänsliga kromoforer inuti cellerna. Detta exciterar mitokondrierna inuti varje cell att producera mer energi, vilket stimulerar cellregeneration, cellulär reparation och leder till bättre cellulär prestanda.

När muskelvävnad behandlas med ljus kan detta översättas till snabbare återhämtning från ett hårt träningspass, samt snabbare återhämtning från muskelskador, större muskeltillväxt och ökad styrka och uthållighet.

Slutligen kan detta också leda till bättre muskulär prestanda och förbättrade idrottsresultat, samt snabbare återhämtningstid.

Förbättrad cirkulation

Rödljusbehandlingar ökar blodflödet genom att stimulera produktionen av kväveoxid, som är en vasodilator som tillfälligt vidgar blodkärlen. Ökat blodflöde förbättrar mängden syre och näringsämnen som går till musklerna.

Rödljusterapi stimulerar även angiogenes, som är produktionen av nya kapillärer. Detta förbättrar blodflödet till musklerna.

Reducerad kronisk inflammation

Akut (kortsiktig) inflammation, som ofta manifesterar sig som muskelvärk, är en bra sak. Det betyder att din kropp arbetar hårt för att reparera sig själv efter ett tufft träningspass.

Om dina muskler dock är kroniskt inflammerade på grund av överträning eller en skada, kommer muskelsmärtan efter träning att dröja kvar och prestationen kommer att minska.

Rödljusterapi kan minska inflammation i musklerna och kan minska oxidativ stress. Detta kan öka muskelprestanda under träning, minska smärta efter träning och påskynda återhämtningen.

Ökad kollagensyntes

Huden förlitar sig på kollagen för sin struktur; och det gör även muskelvävnad. Kollagen är ett protein som spelar en nyckelroll i vävnadsreparation och regenerering, och det är nödvändigt för muskeltillväxt.

Rödljusterapi ökar kollagenproduktionen för att hjälpa muskler att återuppbyggas starkare än tidigare. I musklerna är dess huvudsakliga funktion att ge strukturellt stöd för frisk muskelvävnad.

Smärtlindring

Rött ljus är ett naturligt smärtstillande medel, delvis genom att stimulera frisättningen av endorfiner. Detta är kroppens naturliga opioidliknande substans. I en studie om kronisk ländryggssmärta sjönk testsubjektens smärtscore från 6,9/10 till 3/10 efter behandling med rödljusterapi.

Ökad lymfatisk dränering

Att stimulera lymfdränering med rödljusterapi kan hjälpa till att avlägsna mjölksyra och toxiner från musklerna för att lindra försenad muskelvärk och påskynda återhämtningen.

Muskelkontraktioner är "pumpen" som driver lymfan genom kroppen, men rödljusterapins effekt på att öka kväveoxid hjälper lymfflödet att flöda mer fritt för att avlägsna toxiner från musklerna.

Rödljusterapi leder till snabbare återgång till spel!

På mikroskopisk nivå stödjer rödljusterapi läkningen av rivna muskelfibrer för att återuppbygga dem starkare.

Rödljusbehandling kan också resultera i en snabbare återgång till spel. Detta påvisades i en stor studie av universitetsidrottare som led av idrottsskador och använde rödljusterapi för att återvända till sin sport efter i genomsnitt 9,6 dagar jämfört med de förväntade 19,23 dagarna.

Hur man använder rödljusterapi för muskelåterhämtning

Rödljusterapi kan användas både före och efter ett träningspass.

Här kommer vi att diskutera fördelarna med att använda rödljusterapi före ett träningspass, efter ett träningspass, eller både och, för att förebygga muskelvärk och förbättra återhämtningstiderna så att du kan återvända till din sport snabbare.

Rödljusterapi före träningspass: Förbered musklerna och förebygg skador

Ljusterapi före träning hjälper till att öka ATP-produktionen i musklerna vilket resulterar i förbättrad motståndskraft mot trötthet samt minskar muskelskador på grund av träning.

Musklerna som behandlats med rödljusterapi visar minskade nivåer av kreatinkinas efter träning, vilket indikerar nivån av muskelskador från intensiva träningspass.

Rödljusterapi efter träningspass: Påskynda återhämtningen

Om du någonsin har varit öm dagen efter ett hårt träningspass lider du av DOMS, eller försenad muskelvärk som inträffar 48-72 timmar efter träning.

DOMS är ett vanligt resultat av att utföra nya rörelser eller att abrupt öka träningsintensiteten - till exempel, att rida häst för första gången på år, eller att lägga till betydande motstånd till din styrketräningsrutin. DOMS-smärta fördröjer muskelåterhämtningen och kan störa idrottsprestationen.

I en studie användes 880nm och 660nm nära infrarött och rött ljus för att behandla bicepsmusklerna en gång om dagen i fem dagar. Testsubjekten upplevde en signifikant minskning av DOMS-smärta.

En liknande studie som pågick i fyra dagar visade liknande minskningar av DOMS-smärta.

Rödljusterapi efter träning ökar också dina musklers arbetskapacitet, vilket kan hjälpa till att förhindra överdriven muskelskada under träning.

Ett kort rödljusbehandlings-session före träningspasset följt av en kort session efter träningspasset kan stödja dina muskler i att uppnå topp fysisk prestanda. Detta inkluderar idrottsprestanda, skadeförebyggande och snabbare återhämtning efter träning.

Om du bara kan klämma in en rödljus-session i din dagliga rutin, kan du anpassa behandlingen efter dina specifika behov:

Välj din behandlingstid och frekvens

Använd rödljusterapi före och efter ditt träningspass i 5-20 minuter, 3-7 gånger i veckan. Korta dagliga behandlingar är mest effektiva oavsett om du behandlar försenad muskelvärk, en skada eller vill bygga muskler.

'Mer' i termer av längre rödljusterapi-sessioner är inte nödvändigtvis bättre. Efter ungefär 20 minuter finns det avtagande avkastning.

Vad som är viktigare är konsekvens så att dina muskelceller varje dag utsätts för terapeutiskt rött och närainfrarött ljus. Detta låter nya, mogna och åldrande muskelceller kontinuerligt dra nytta av ljuset.

Applicera på bar hud

Ljuset måste komma i kontakt med ren, bar hud. Lotioner, solskydd och kläder kan störa ljusabsorptionen.

Ompositionera enheten vid behov

Om du använder en mindre panel (Tropical Bloom) behöver du ompositionera den för att säkerställa att alla målområden drar nytta av ljusbehandlingen. Om du använder en stor ljusterapi-panel (Calming Lounge) behöver du bara vända på dig en gång för att behandla båda sidorna av din kropp.

Var konsekvent

Även om du kan uppleva mycket snabba resultat, bygger fördelarna med rödljusterapi över tid.

Kombinationen av rött och närinfrarött ljus ger dig de mest omfattande behandlingsalternativen för övergripande hälsa. Det är också det bästa alternativet för prisvärd, effektiv och bekväm behandling. Se Cozie´s paneler här.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om våra rödljus-paneler. 

Vi önskar dig all lycka till på din resa mot fitness och livsstilsförbättring!

Tillbaka till blogg

Referenser

Referenser 1-5

  1. NASA. (2022, May 19). NASA research illuminates medical uses of light. https://spinoff.nasa.gov/NASA-Research-Illuminates-Medical-Uses-of-Light 
  2. Tafur, J., & Mills, P. J. (2008). Low-Intensity light therapy: Exploring the role of redox mechanisms. Photomedicine and Laser Surgery, 26(4), 323-328. https://doi.org/10.1089/pho.2007.2184 
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, July 19). Brain basics: Understanding sleep. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep 
  4. Suni, E., & Vyas, N. (2023, August 8). Stages of sleep. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep 
  5. Zhao, X., Du, W., Jiang, J., & Han, Y. (2022). Brain Photobiomodulation Improves Sleep Quality in Subjective Cognitive Decline: A Randomized, Sham-Controlled Study. Journal of Alzheimer's Disease, 87(4), 1581-1589. https://doi.org/10.3233/JAD-215715