Rödljusterapi och stress -

Rödljusterapi och stress -

Är det möjligt för ljus att påverka kroppens nervsystem? Skapar ljus stress? I det här inlägget hjälper jag till att besvara dessa frågor och täcker varför en balans mellan det parasympatiska och sympatiska nervsystemet är avgörande för vår hälsa och välbefinnande.

För att börja kanske du undrar vad dessa två system är och varför en hälsosam balans är viktig. För att hjälpa till att besvara dessa frågor, låt oss börja med en allmän översikt över varje system.

Autonoma Nervsystemet

Det autonoma nervsystemet (ANS) är ett nätverk av nerver i hela kroppen som kontrollerar omedvetna processer som andning och hjärtfrekvens. Detta system är avgörande för vår överlevnad och är kontinuerligt aktivt, även under sömn. Dess huvudsakliga syfte är att koppla samman hjärnan med kroppens inre organ.

Det autonoma nervsystemet är en del av det perifera nervsystemet, ett av två delsystem från vårt övergripande nervsystem. ANS har två divisioner, den parasympatiska divisionen och den sympatiska divisionen. Dessa två divisioner är mycket olika, men ändå mycket viktiga för varandra. Den parasympatiska divisionen ansvarar för alla processer i vår kropp som hjälper oss att "vila-och-smälta", medan den sympatiska divisionen ansvarar för alla våra "strid-eller-flykt"-svar. Ett annat sätt att beskriva dem på är att det sympatiska nervsystemet aktiverar kroppsprocesser, medan det parasympatiska deaktiverar, eller sänker dem. Balans mellan dessa två system är nyckeln till vår övergripande hälsa och välbefinnande.

Stressreaktion

De flesta av oss tillbringar mer tid med det sympatiska nervsystemet aktivt på grund av stress. Vi kanske inte ens är medvetna om att stressen finns där, men våra kroppar känner av det och reagerar genom att frisätta stresshormoner. Detta resulterar i en upprepad aktivering av vårt stressreaktions-system som tar ut sin rätt på våra kroppar över tid. Dock bör inte all stress betraktas som negativ. Faktum är att människokroppen är designad för att uppleva stress och reagera på den som en del av vårt "strid-eller-flykt"-reaktionssystem. När vi upplever en ny eller utmanande situation producerar våra kroppar fysiska och mentala reaktioner som varnar och hjälper oss att anpassa oss. Även om detta visar att stress kan vara positiv, kan det bli ett problem när stressfaktorer fortsätter utan lättnad, eller perioder av avslappning. Om vi inte är medvetna om att kroppen kontinuerligt är under stress, förlorar vi balansen som behövs mellan nervsystemen. Detta resulterar i att vi tillbringar för mycket tid med vårt "strid-eller-flykt"-system aktiverat.

Ljus kan vara en stressfaktor

Det är viktigt att vara medveten om att inte all stress är fysisk eller resultat av en händelse. Våra kroppar kan påverkas av de miljömässiga stressfaktorer som omger oss varje dag. Synligt ljus är ett exempel på en miljömässig stressfaktor som vi inte alltid är medvetna om. Ljus är ansvarigt för att aktivera kritiska hormoner som hjälper oss att hålla oss vakna och somna. Kortisol är ett hormon som hjälper vår kropp att vara alert och hålla sig vaken under dagtid. Melatonin är ett annat hormon som fungerar liknande kortisol, men istället, slappnar av oss så att vi kan sova under natten. Studier har visat att exponering för vissa typer av ljus under specifika tider på dagen kan påverka produktionen av både kortisol och melatonin.

Exponering för rött och blått ljus

Det är viktigt att notera att nästan alla variationer av ljus på natten kan påverka vår sömn. Men i allmänhet verkar blått ljus ha störst inverkan på grund av dess förmåga att stimulera produktionen av kortisol och störa utsöndringen av melatonin.

Rött ljus å andra sidan har mindre negativ effekt på melatonin jämfört med blått ljus.

Detta antyder att rött ljus kan vara fördelaktigt för att hjälpa till att bibehålla hälsosamma melatonin-nivåer under kvällstimmar. Rött ljus stimulerar inte produktionen av melatonin, men jämfört med blått ljus är det mycket mindre störande. Som vi täckte tidigare, är melatonin ett hormon som hjälper oss att slappna av och sova bättre, vilket bidrar till aktivering av det parasympatiska nervsystemet.

Det är fördelaktigt för vårt välbefinnande att upprätthålla en hälsosam balans mellan det sympatiska och parasympatiska svaret. Användningen av rött ljus kan bidra till att hjälpa oss att slappna av, främjande aktivering av det parasympatiska systemet.

Sammanfattning

Ljus i vår vardagsmiljö kan hålla kroppens stressreaktions-system aktivt. Användningen av rött ljus efter mörkrets inbrott kan hjälpa till att bibehålla våra naturliga dygnsrytmer och ge balans till vårt autonoma nervsystem. Användning av rött ljus som ett alternativt ljuskälla till blått ljus har visat sig vara mindre störande i melatoninsekretionen. Generellt är det bäst att undvika starkt ljus efter mörkrets inbrott och idealiskt att hålla din omgivning så mörk som möjligt 2-3 timmar före sänggåendet. I dagens värld är det lättare sagt än gjort - och därför kan rött ljus vara ett utmärkt alternativt lösning för att främja avslappning och god vilsam sömn.

Tillbaka till blogg

Referenser

Referenser 1-5

  1. NASA. (2022, May 19). NASA research illuminates medical uses of light. https://spinoff.nasa.gov/NASA-Research-Illuminates-Medical-Uses-of-Light 
  2. Tafur, J., & Mills, P. J. (2008). Low-Intensity light therapy: Exploring the role of redox mechanisms. Photomedicine and Laser Surgery, 26(4), 323-328. https://doi.org/10.1089/pho.2007.2184 
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, July 19). Brain basics: Understanding sleep. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep 
  4. Suni, E., & Vyas, N. (2023, August 8). Stages of sleep. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep 
  5. Zhao, X., Du, W., Jiang, J., & Han, Y. (2022). Brain Photobiomodulation Improves Sleep Quality in Subjective Cognitive Decline: A Randomized, Sham-Controlled Study. Journal of Alzheimer's Disease, 87(4), 1581-1589. https://doi.org/10.3233/JAD-215715