Sommar och rödljusterapi:

Sommar och rödljusterapi:

Ny säsong, samma rutin

Under höst- och vintermånaderna får de flesta av oss minimalt med solljus. När vi övergår till vår och sommar ökar solens intensitet, men våra dagliga inomhusrutiner förblir desamma, vilket ger vår hud begränsade möjligheter att förkonditionera och bygga upp ett skyddande solskalv.

Som barn har många av oss kära minnen av att spendera utsträckta timmar utomhus under sommarsäsongen. Vad vi inte var medvetna om då, var att våra kroppar utvecklade ett naturligt skydd mot solen, gradvis byggde upp ett motstånd mot de intensifierade ultravioletta (UV) strålarna, samtidigt som vi fortfarande hade nytta av den närande ljusexponeringen. När vi blir äldre förblir våra dagliga rutiner konsekventa året runt, vilket betyder att vi spenderar en betydande mängd tid inomhus, oavsett säsong. Utan förmågan att naturligt förkonditionera vår hud, förlitar vi oss på solskyddsmedel som ett sätt att skydda vår hud och kompensera för vår inomhuslivsstil. Medan detta skyddar oss från solbränna och överexponering, begränsar det vår förmåga att ta in fördelaktigt ljus.

UV-Exponering

Under sommaren är ultraviolett index (UDI) högre än under andra årstider på grund av att solens vinkel mot jordens axel är som högst, vilket tillåter ultravioletta strålar att tränga igenom jordens yta. Normalt är UV-ljus närvarande i solljus från mitten av förmiddagen till sen eftermiddag, och når sin högsta intensitet mellan 12-14. UV-ljus är extremt fördelaktigt för vår hälsa eftersom det hjälper vår kropp att producera vitamin D. Dock kan överexponering ha en omvänd effekt och bli skadligt.

Ökad aktivitetsnivå

Med ankomsten av varmare väder och längre dagar uppmuntras vi ofta att delta i mer fysisk aktivitet, vare sig det gäller att spela golf eller arbeta i trädgården. Dock kan denna ökade aktivitet, i kombination med temperaturförändringar och exponering för UV vid dagens topp-tider, lägga ett extra tryck på våra kroppar. Detta kan leda till fysiskt obehag och en ökad risk för skador, särskilt när man deltar i nya aktiviteter eller träningsrutiner.

Hur rött ljus kan hjälpa

Att få solljusexponering på morgonen, innan UV-strålar är närvarande, kan vara till hjälp för att förebygga solbränna när man spenderar tid utomhus senare under dagen. Detta är känt som Fotoprevention, där röda och IR-A våglängder av ljus kan förbereda huden för UV-exponering.

För de som inte är bekanta med IR-A våglängder, är detta intervallet av ljus som faller mellan 760 till 1400 nm. Dessutom har dessa specifika våglängder också potential att reparera hudskador orsakade av UV-ljusexponering, vilket ofta manifesteras som rodnad eller solbränd hud.

I syfte att förstå mer om detta tillvägagångssätt organiserade forskare en mänsklig studie där testpersoner förbehandlades med 660 nm rött ljus innan de exponerades för UV-ljus, jämfört med en kontrollerad grupp av ämnen som endast exponerades för UV-ljus. Resultaten visade att gruppen som behandlades med rött ljus först fick skydd från UV liknande ett SPF-15 solskydd. Som ett alternativ till tidigt solljus kan användning av din Cozie-enhet på morgonen ha en liknande förberedande effekt och potentiellt bidra till läkningsprocessen om du skulle drabbas av solbränna.

Med ökade temperaturer och längre dagar kräver sommarmånaderna naturligt mer från våra kroppar. Cozie är ett utmärkt verktyg som kan stödja kroppens naturliga reparations- och förnyelseprocesser.

Sammanfattning

Fördelarna med att använda din Cozie-enhet under sommaren liknar dem på vintern, även om du kan vara utsatt för mer solljus. Morgonsol, särskilt före klockan 9 på morgonen, kan hjälpa till att förbereda din hud för att hantera UV-ljus mer effektivt och minska risken för solbränna. Även om detta inte innebär att du helt kan hoppa över att använda solskydd, kan det hjälpa dig att använda en lägre SPF och fortfarande ta del av fördelarna med mitt på dagen-solen. Att använda din Cozie-enhet på morgonen kan ha en liknande förberedande effekt på din hud och hjälpa till i läkningsprocessen om solbränna skulle uppstå. Utöver att främja frisk hud är Cozie ett utmärkt verktyg att använda för din övergripande hälsa och välmående, oavsett säsong.

Tillbaka till blogg

Referenser

Referenser 1-5

  1. NASA. (2022, May 19). NASA research illuminates medical uses of light. https://spinoff.nasa.gov/NASA-Research-Illuminates-Medical-Uses-of-Light 
  2. Tafur, J., & Mills, P. J. (2008). Low-Intensity light therapy: Exploring the role of redox mechanisms. Photomedicine and Laser Surgery, 26(4), 323-328. https://doi.org/10.1089/pho.2007.2184 
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, July 19). Brain basics: Understanding sleep. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep 
  4. Suni, E., & Vyas, N. (2023, August 8). Stages of sleep. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep 
  5. Zhao, X., Du, W., Jiang, J., & Han, Y. (2022). Brain Photobiomodulation Improves Sleep Quality in Subjective Cognitive Decline: A Randomized, Sham-Controlled Study. Journal of Alzheimer's Disease, 87(4), 1581-1589. https://doi.org/10.3233/JAD-215715