Så kan rödljusterapi hjälpa mot psoriasis -

Så kan rödljusterapi hjälpa mot psoriasis -

Vill du bli av med klådan från guttat psoriasis? Letar du efter naturliga botemedel som faktiskt fungerar för att lindra symtomen utan att använda kortikosteroider eller UV-ljus?

Läs vidare för att ta reda på vilka alternativ du har, inklusive en hemmabehandling för guttat psoriasis med rött ljus.

Vad är Guttat Psoriasis?

Guttat psoriasis är en form av psoriasis som ofta orsakas av en streptokockinfektion, särskilt faryngit (halsfluss) eller perianal streptokockinfektion. Andra utlösare av guttat psoriasis inkluderar övre luftvägsinfektioner såsom influensa eller COVID-19, tonsillit eller vissa mediciner.

Symtom på guttat psoriasis dyker upp inom 1-3 veckor efter den initiala streptokockinfektionen eller annan utlösande faktor. Personer utvecklar vanligtvis guttat psoriasis som barn och unga vuxna, men det kan också påverka vuxna.

Symtomen uppkommer vanligtvis plötsligt och inkluderar väldefinierade små, röda, fjällande fläckar. Akuta guttat psoriasislesioner kan dyka upp på bålen, armar, ansikte, öron, hårbotten och ben. Guttat psoriasis orsakar ofta fjällande fläckar, hudirritation, rodnad och svår klåda.

De flesta som får guttat psoriasis återhämtar sig helt. Dock indikerar statistik från National Psoriasis Foundation att nästan en tredjedel av patienterna med guttat psoriasis kan utveckla kronisk plackpsoriasis.

Behandlingslösningar för Guttat Psoriasis

Det finns flera behandlingsalternativ för att minska symtomen på guttat psoriasis, inklusive topikala mediciner, ultraviolett ljusbehandling samt en mängd naturliga botemedel.

Förskrivna och läkaradministrerade botemedel

Läkare skriver ofta ut kortikosteroider för milda fall av guttat psoriasis. Topikala steroider administreras som krämer, lotioner, salvor, geléer, spray, schampon och skum.

Anthralin (dithranol) är en antiinflammatorisk som saktar ner tillväxten av hudceller. Det kan ges ensamt eller i kombination med topikala kortikosteroider. Salicylsyra och topikala retinoider kan också förskrivas. Dessa minskar fjällande hud, rodnad, klåda och inflammation.

För måttliga till svåra fall av guttat psoriasis kan läkare förskriva immunsuppressiva läkemedel och biologisk terapi som riktar sig mot specifika funktioner i kroppens immunsystemssvar.

Ultraviolett ljus är en vanlig behandling. Bredbands ultraviolett B (UVB) fototerapi är ett effektivt botemedel för personer med guttat psoriasis hudlesioner samt de med kronisk plackpsoriasis. Eller så kan läkare administrera PUVA som kombinerar ett fotochemoterapiläkemedel som kallas psoralen tillsammans med ultraviolett A (UVA) ljus.

Även om dessa behandlingar generellt är effektiva, kan de komma med biverkningar. Till exempel kan UVA- och UVB-fototerapi orsaka hudskador inklusive att öka dina riskfaktorer för att utveckla hudcancer.

Naturliga huskurer

För personer med milda fall av guttat psoriasis som inte har haft goda resultat med medicinska ingripanden eller bara vill försöka minska psoriasis symptom hemma, här är några vanliga huskurer som kan fungera. Dessa åtgärder kanske inte är tillräckliga för att behandla svår psoriasis.

Testa alltid dessa kurer på några små hudområden för att utesluta allergiska reaktioner, speciellt om du har känslig hud.

Naturligt solljus

UVB-strålarna som naturligt finns i solljuset kan hjälpa till att bekämpa guttat psoriasis. 5-10 minuters solljusexponering dagligen på guttat psoriasis-lesioner kan hjälpa. Se till att undvika att applicera solkräm på psoriasisfläckarna, men använd solkräm på frisk exponerad hud för att förhindra hudskador.

Vitamin D kräm

Krämer som innehåller vitamin D finns tillgängliga över disk för att behandla den överdrivna hudcellstillväxten som kännetecknar guttat psoriasis och kronisk plackpsoriasis.

Honung

Honung kan hjälpa till att läka mindre sår för att behandla en bakterieinfektion. Den kan appliceras direkt på drabbade hudområden, och ätas för att hjälpa till att stärka kroppens immunsystem.

Aloe vera

Aloe vera-gel är antiinflammatorisk och kan även hjälpa till att minska irritation och rodnad från guttat psoriasis. Applicera oparfymerad aloe vera-gel eller kräm på huden. Det är bäst att använda aloe vera topiskt. Det finns inga bevis för att aloe vera-kapslar eller aloe vera-juice har någon effekt.

Lavendelolja

Lavendel eterisk olja kan påskynda sårläkning. Oljan är särskilt effektiv vid behandling av en bakterieinfektion. Se till att alltid späda ut eteriska oljor med en bärarolja som olivolja och aldrig applicera eteriska oljor direkt på huden.

Äppelcidervinäger

Att hälla outspädd eller utspädd äppelcidervinäger över hårbotten kan hjälpa mot klåda i hårbotten. Det är viktigt att inte använda denna behandling om din hårbotten är sprucken eller blöder; och vinägern bör sköljas bort efter att den torkat för att förhindra irritation.

Tjocka fuktighetskrämer

Tjocka fuktighetskrämer och vaselin kan hjälpa till att låsa in fukt i huden och lindra rodnad. De kommer inte att behandla tillståndet, men kan göra symtomen mer hanterbara och hjälpa till med lättare borttagning av döda hudceller. Applicera på guttat lesioner och täck med ett bandage.

Capsaicin

Capsaicin, den aktiva ingrediensen i heta peppar, kan hjälpa mot klåda, smärta, rodnad och inflammation. Det kan låta motsägelsefullt att lägga lite "hetta" på guttat psoriasis, men vissa svär vid det. Andra säger att det får deras hud att bränna.

Tea Tree olja

Melaleuca, eller tea tree olja, kan hjälpa till att behandla guttat psoriasis. Den finns vanligtvis i schampon och lotioner. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att lindra symtom.

Gurkmeja

Gurkmeja är örten som ger curry dess gyllene färg. Roten har antiinflammatoriska egenskaper och kan minska psoriasisutbrott. Den kan tas som kapsel, läggas till i mat, eller till och med appliceras direkt på huden som en pasta.

Havregrynsbad

Att lägga till malda havregryn i ett varmt bad kan lindra klåda och irritation. Undvik heta bad för att förhindra att huden torkar ut för mycket. Se till att lägga till fuktighetskräm efter badet.

Epsomsaltbad

Epsomsalter, eller magnesiumsulfat, kan lugna huden och uppmuntra till bortfall av psoriasisfjäll. Sitt i ett varmt Epsomsaltbad i 15 minuter. Efteråt, klappa (gnugga inte) huden torr med en handduk och applicera fuktighetskräm för att hålla huden fuktig.

Sovinpackningar

Applicera en lugnande kräm på guttat psoriasislesioner, täck området med plastfolie och säkra folien med hjälp av tajta kläder eller ett bandage. Detta förseglar fukten och förhindrar också att man kliar på klådan.

Oregon grape kräm

Denna städsegröna växt (inte alls en druva) finns i krämer som kan hjälpa till att lindra symtom genom att hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och sakta ner överproduktionen av hudceller. Letar efter krämer med en 10% Oregon Grape-koncentration. Kan hjälpa till att bekämpa bakteriella och svampinfektioner.

Sund kost och livsstil för behandling av Guttat Psoriasis

Att äta hälsosamt kan stödja kroppens immunförsvar och kan hjälpa din kropp att bekämpa infektioner. En antiinflammatorisk kost som medelhavsdieten innehåller mycket lite rött kött (som kan orsaka inflammation) och fokuserar på fisk, färska grönsaker, frukt och fullkorn.

Dessutom, minska drastiskt eller uteslut socker. Socker är en känd inflammationsframkallande och kan förvärra hudsjukdomar, föda bakterier som utlöser psoriasis och öka risken för att utveckla bakteriella eller virala infektioner.

Omega-3 fettsyror

Dessa kraftfulla antiinflammatoriska ämnen finns i fet fisk eller fiskoljetillskott. Omega-3 fettsyror är användbara för behandling av alla hudtillstånd. Ta Omega-3 oralt. Omega-3 fettsyror bekämpar inflammation genom att minska produktionen av inflammatoriska cytokiner.

Stresslindring

Att lindra kronisk stress hjälper till att stödja kroppens naturliga läkningsprocesser. Meditation, yoga, tai chi eller till och med hobbies kan slappna av vår stressrespons, vilket stödjer immunförsvaret. Yoga och tai chi är särskilt hjälpsamma vid fall av psoriasisartrit, där smärtsamma leder gör rörelse smärtsamt.

Rödljusterapi för Guttat Psoriasis

Behandling av guttat psoriasis med rött och närainfrarött ljus kan vara en lösning för personer med guttat psoriasis som vill undvika biverkningarna av läkemedel.

Ett av de främsta sätten denna naturliga behandling stödjer kroppen är att minska inflammation. Att bara minska inflammationen kan minska symtomen på guttat psoriasis och andra inflammatoriska hudsjukdomar. Men rött ljus har många andra verkningsmekanismer som kan hjälpa till att behandla guttat psoriasis.

Rött ljus absorberas i hudens lager där det stimulerar cellulär metabolism, främjar blodcirkulation och kollagenproduktion och minskar inflammation.

Närainfrarött ljus penetrerar huden in i underhudsvävnaden, inklusive muskler, ben och leder. Att använda både rött och närainfrarött ljus förstärker effekterna av rött ljus och erbjuder en möjlighet för behandling av kronisk underliggande inflammation

Hur behandlas Guttat Psoriasis med rött ljus?

Rödljusterapi använder LED-enheter för att lysa med rött och/eller närainfrarött ljus på bar hud. Ljuset absorberas av huden, där det interagerar med ljuskänsliga organeller i cellerna.

Denna interaktion signalerar till cellerna att producera mer ATP, som är cellernas huvudbränsle. Det är början på en kedja av hälsofördelar som behandlar kroniska hudsjukdomar vid roten.

När celler blir mer energiserade blir de friskare och deras funktion förbättras. Friska celler och förbättrad cellfunktion leder till många positiva ringar på vattnet inklusive celler som är bättre på att bekämpa infektioner och patogener samt reparera skador. Detta påskyndar läkningsprocessen.

Resultatet blir en signifikant minskning av inflammation i kroppen. I fallet med guttat psoriasis, kronisk plackpsoriasis eller andra autoimmuna störningar är minskning av inflammation viktigt speciellt eftersom guttat psoriasis kan utvecklas till inflammatorisk psoriasis hos en tredjedel av patienterna.

Välfungerande celler replikerar också när de ska, till skillnad från den okontrollerade replikationen av hudceller som påverkas av psoriasis.

Rött ljus har också effekt på blodcirkulation och kollagenproduktion. Dessa två mekanismer hjälper till att stödja kroppen att återhämta sig snabbare från guttat psoriasis.

Vetenskaplig grund för användning av rött ljus för att behandla symtom på Guttat Psoriasis

En holländsk studie fann att både rött ljus och blått ljus var effektiva för att minska symtomen på psoriasis hos 20 patienter. Ljusbehandlingarna gavs tre gånger i veckan under fyra på varandra följande veckor. Utöver ljuset användes en 10% salicyllösning topiskt för att avlägsna fjällning som kunde störa ljusabsorptionen i huden.

Annan forskning använde en kombination av 630 nm (rött) och 830 nm (närainfrarött) ljus. Nio patienter med kronisk psoriasis behandlades sekventiellt med rött och närainfrarött ljus i två 20 minuters-sessioner varannan dag (48 timmar isär) under 4-5 veckor. Vid studiens slut var psoriasisens clearance-rate mellan 60% till 100%.

En av de mest tilltalande aspekterna av röd LED-terapi är att den inte har biverkningar. Även personer med känslig eller mycket irriterad hud kan generellt använda den säkert.

Notera att rött och nära infrarött ljus inte inkluderar UVA- eller UVB-våglängder. Det orsakar inte någon solbränna eller andra hudproblem.

Om du har hudproblem som t ex psoriasis är Calming Lounge från Cozie en rekommendation. Stark panel som täcker större ytor och har röd och nära infraröttljus på 660 och 850nm.

Tillbaka till blogg

Referenser

Referenser 1-5

  1. NASA. (2022, May 19). NASA research illuminates medical uses of light. https://spinoff.nasa.gov/NASA-Research-Illuminates-Medical-Uses-of-Light 
  2. Tafur, J., & Mills, P. J. (2008). Low-Intensity light therapy: Exploring the role of redox mechanisms. Photomedicine and Laser Surgery, 26(4), 323-328. https://doi.org/10.1089/pho.2007.2184 
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2023, July 19). Brain basics: Understanding sleep. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep 
  4. Suni, E., & Vyas, N. (2023, August 8). Stages of sleep. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep 
  5. Zhao, X., Du, W., Jiang, J., & Han, Y. (2022). Brain Photobiomodulation Improves Sleep Quality in Subjective Cognitive Decline: A Randomized, Sham-Controlled Study. Journal of Alzheimer's Disease, 87(4), 1581-1589. https://doi.org/10.3233/JAD-215715